Pohjois-Hämeen Ly

Puheenjohtaja Mari Lind

mari.lind@orivesi.fi

Pohjois-Hämeen Lastenhoitoalan yhdistyksen
koulutusilta Teamsilla keskiviikkona 18.5.2022 klo 18.30-20

 

Miten lastenhoitajana kohdata sota-alueelta tulevat lapset ja heidän perheensä?

Kouluttajana työterveyspsykologi Sirkku Kivistö, jolla on kummitoiminnan kautta kokemusta aiheesta.

Aikaa on varattu myös keskustelulle.

 Ilmoittautumiset 15.5. mennessä yhdistyksen sähköpostiin ph.lastenhoitoalan.yhdistys@gmail.com.

Ilmoittautuneille lähetetään 17.5. mennessä Teams-linkki sähköpostosoitteesta leena.lehtiniemi@tampere.fi.

Hallituksen puolesta puheenjohtaja Mari Lind Pohjois-Hämeen Lastenhoitoalan yhdistys ry esittää hallitukselle huolensa riittävästä lapsivaikutusten huomioimisesta tehtäessä päätöksiä koronakriisin aikana.

 

Lapsiperheiden arki on mullistunut koronaepidemian vuoksi. Varhaiskasvatusoikeutta ei ole rajattu, mutta vanhempia on pyydetty ensisijaisesti hoitamaan lapset kotona. Lapsiperheiden toimeentulon turvaamiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä jo ennen koronaa varhaiskasvatuksessa tarjotulla aterialla oli rahallista merkitystä pienituloisimmille perheille.

Vanhemmat toki haluavat suojata lapsensa virustartunnalta, mutta mahdollisesti pitkäänkin jatkuva epidemia tuottaa pienituloisille haasteita saada ruokarahat riittämään. Vaikka rahasta olisi tiukkaa, pitäisi perheellä olla aito mahdollisuus valita lapsen vieminen varhaiskasvatukseen ruuan vuoksi tai taloudellisen tuen saaminen siihen, että lapsen ravinto kotona on riittävää.

Karua on joutua valitsemaan esimerkiksi jonkun perheenjäsenen lääkkeiden oston ja ruuan ostamisen välillä. Ja se, jos joutuu altistamaan lapsensa suositusten vastaisesti sosiaalisille kontakteille vain siksi, ettei yksinkertaisesti ole varaa ostaa tarpeeksi ruokaa. Lasten ja lapsiperheiden eriarvoistumisen vaaraa ei pidä unohtaa kriisinkään keskellä.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön työssä terveenä pysymiseen ja työssä jaksamiseen koronakriisin keskellä vaikuttaa mahdollisuus toimia pienemmissä lapsiryhmissä. Kriittisten alojen henkilöstön lapset tarvitsevat hoitajansa ja näilläkin lapsilla on oikeus vähempään määrään sosiaalisia kontakteja kriisin aikana, toisin sanoen heitäkin on suojattava aikuisten päätöksillä.

Koronakriisin vaikutuksesta alkavat yt-neuvottelut lomautus- ja irtisanomisuhkineen lisäävät perheiden stressiä ja huolta rahan riittävyydestä. Hallituksen olisikin huomioitava päätöksiä tehdessään lapsivaikutukset ja nostettava päätöksien tärkeäksi kriteeriksi lapsen etu. On huolehdittava myös niistä lapsiperheistä, jotka eivät sairauden vuoksi voi käyttää varhaiskasvatusta.

Vuodesta 2021 lähtien Pohjois-Hämeen yhdistys perii omaa 2 €: suuruista kannatus-/jäsenmaksua. Se peritään SLaL:n jäsenmaksun yhteydessä ja tilitetään kokonaan Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistykselle.

Yhdistyksen sähköposti: ph.lastenhoitoalan.yhdistys@gmail.com

Yhdistyksen kotisivu: https://www.slal.fi/index.php?k=107013

Seuraa yhdistystä myös Facebookissa:

@PHLastenhoitoalanYhdistysAlta löydät yhdistyksen hallituksen yhteystiedot

P-H-Ly-hallitus-2022-2023.pdf (pdf, 105 KB)

 
 
 TEHY