Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Media unohti lastenhoitajat — #lapsesivierellä-kampanja nostaa heidät esiin

Media unohti lastenhoitajat — #lapsesivierellä-kampanja nostaa heidät esiin

Laadukas varhaiskasvatus ei toteudu ilman lastenhoitajia. Suomen Lastenhoitoalan Liiton (SLaL) #lapsesivierellä-kampanja antaa äänen lastenhoitajille, jotka kokevat jäävänsä mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa syrjään.

Suomen Lastenhoitoalan Liiton tutkimukseen osallistuneista lastenhoitajista 88 % oli sitä mieltä, ettei lastenhoitoala saa tarpeeksi arvostusta ja näkyvyyttä. Lastenhoitajat kokevat jäävänsä syrjään erityisesti mediassa. Tutkimuksessa selvisi myös, että uuden varhaiskasvatuslain tultua voimaan lastenhoitajien on ollut aiempaa hankalampaa vaikuttaa omaan työhönsä ja jaksaa töissä. Isoja haasteita aiheuttaa myös henkilökunnan vaihtuvuus. Tutkimukseen osallistui yli 280 eri puolilla Suomea työskentelevää lastenhoitajaa.

— Tutkimustuloksissa nousi hälyttävästi esiin se, että lastenhoitajat kokevat olevansa näkymättömiä niin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuin mediassakin. Lastenhoitajat turvaavat omalta osaltaan yhteiskunnan toimimisen, joten myös heidät pitää muistaa, painottaa tutkimuksen tekijä Olga Gassen. Esimerkiksi eräs tutkimukseen osallistunut lastenhoitaja ihmettelee, että ”korona-aikana sairaanhoitajat ja varhaiskasvatuksen opettajat ovat olleet mediassa korostetusti esillä sankareina, mutta lastenhoitajia ei mainita sanallakaan”.

SLaL toteuttaa loka-marraskuussa 2020 kampanjan, joka tuo esiin lastenhoitajien työn tärkeyttä ja monipuolisuutta. Kampanjan teemat ovat asioita, joita lastenhoitajat toivat itse tutkimuksessa ilmi. Kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua lastenhoitajien vaativasta työstä ja nostaa esiin heidän vankkaa ammattitaitoaan. Lastenhoitajien kommentteja voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lapsesivierellä.

— Vaikka alalla on paljon haasteita, lastenhoitajat haluavat tuoda työtään esiin positiivisten asioiden kautta. Lastenhoitajien kertomista asioista välittyy monipuolinen kasvun ja kehityksen tukeminen, aito läsnäolo sekä rakkaus lapsiin. Toivottavasti ne herättävät ihmiset pohtimaan lastenhoitajien tekemän työn arvoa ja merkitystä, muotoilee SLaLin toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari.

Vanhempien kiitoksilla iso merkitys

SLaL kannustaa päiväkoti-ikäisten lasten vanhempia osallistumaan kampanjaan sosiaalisessa mediassa ja lähettämään kiitokset oman lapsensa hoitajalle tunnisteella #kiitoslastenhoitajalle. Kiitos voi olla esimerkiksi lapsen kommentti tärkeäksi muodostuneesta lastenhoitajasta, positiivinen palaute hoitajan toiminnasta tai yhteiskuva lapsen päiväkotiryhmän hoitajan kanssa.

Lastenhoitajien tukena vuodesta 1940

SLaL on koulutettujen, lastenhoitoalalla työskentelevien ammattilaisten ja alaa opiskelevien yhteinen järjestö. SLaLin jäsenet ovat esimerkiksi lastenhoitajia, päivähoitajia, lähihoitajia, lastenohjaajia sekä muita alalle kouluttautuneita ammattilaisia. SLaL on toiminut vuodesta 1940, ja jäseniä liitolla on 7000. Tänä vuonna vietetään SLaLin 80. juhlavuotta.

Tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan alkuvuoden 2021 aikana. Tutkimus ja kampanja ovat osa Olga Gassenin YAMK-opinnäytetyötä.

Lisätietoja medialle:

Tutkimus ja kampanja: Olga Gassen, 050 551 72 63, olga.gassen@myy.haaga-helia.fi
Suomen Lastenhoitoalan Liitto: toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari, 040 548 9963, eila.seppala-vessari@slal.fi