Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > SLaL:n huoli neuvolapalveluista

SLaL:n huoli neuvolapalveluista

Lue alta SLaL:n huoli ja kannanotto neuvolapalveluista, mikäli valinnanvapaus ulottuu neuvolatoimintaan

Kannanotto Helsinki 8.5.2017

Suomen Lastenhoitoalan Liitto ja Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistys ovat huolissaan lapsiperheiden elämään merkittävästi vaikuttavien neuvolapalveluiden tulevaisuudesta

Suomen Lastenhoitoalan Liitto paikallisyhdistyksineen edustaa mm. varhaiskasvatuksessa, sairaaloissa ja lastensuojelussa lasten ja heidän perheiden kanssa työskenteleviä lastenhoitajia, päivähoitajia, lähihoitajia ja lastenohjaajia. Suomen Lastenhoitoalan Liiton sekä Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistyksen hallitukset esittävät huolensa neuvolapalveluiden laadun, tavoitettavuuden ja vaikuttavuuden säilymisestä, kun suunnitteilla olevan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valinnanvapautta ollaan ulottamassa myös neuvolatoimintaan.

Arkkiatri Arvo Ylpön luoma neuvolajärjestelmä Suomessa on ainutlaatuinen. Se tavoittaa lapset ja lapsiperheet raskausajan alkamisesta koulun aloittamiseen ja tarjoaa monipuolisia lapsiperheitä tukevia terveydenhuollon palveluita. Neuvolat tekevät tärkeää yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja terveyden- sekä sosiaalihuollon muiden toimijoiden kanssa. Lastenneuvoloiden henkilöstön ammattitaitoinen ja ennaltaehkäisevä työ on ensiarvoisen tärkeätä sekä merkittävää.

Neuvolatoiminnan kehittäminen ja muuttuvan yhteiskunnallisen tilanteen mukana pysyminen on tärkeää, mutta uudistustyö pitää tehdä työn vaikuttavuus taaten, lapsivaikutukset arvioiden, käyttäjien tarpeet sekä henkilöstön arjen työstä nousevat kehitysajatukset huomioiden.

Suomen Lastenhoitoalan Liitto ja Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistys vetoavat poliittisiin päättäjiin, että Terveydenhuoltolain 15§:ssä mainitut neuvolapalvelut rajataan lainsäädännössä valinnanvapauden ulkopuolelle kuten koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto. Suomen Lastenhoitoalan Liitto ja Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistys huomauttavat, että valinnanvapaus on ristiriidassa hallituksen oman kärkihankkeen, lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman tavoitteiden kanssa. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) onnistuminen tavoitteissaan on kyseenalaista, mikäli maakunnat päättävät yhtiöittää neuvolapalvelunsa.

Lisätietoja:

Eila Seppälä-Vessari, toiminnanjohtaja
p 09 5422 7501 tai 040 5489963
toimisto@slal.fi

Suomen Lastenhoitoalan Liitto SLaL ry on koulutettujen lastenhoitoalan ammattilaisten ja alan opiskelijoiden yhteinen järjestö sekä Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. Teemme parempaa arkea lastenhoidon ammattilaisille. Tarjoamme koulutusta, ratkomme arjen haasteita, vaikutamme alan tulevaisuuteen ja tuomme innostuneet osaajat yhteen paikallisesti ja valtakunnallisesti

Huoli-neuvolapalveluista_SLaL.pdf (pdf, 111 KB)